1.Welke keuken? Doe vast voorwerk

Bekijk de menukaart van het restaurant vooraf via internet, zo kun je alvast een bewuste keuze maken. Ook heb je dan nog de gelegenheid om een ander restaurant te kiezen.

Vermijd de Mexicaanse, Chinese en Indiase keuken. Deze keukens maken vaak en veel gebruik van sauzen en smaakversterkers. Kies liever voor de Mediterrane keuken – veel vis! – of bijvoorbeeld Japans.

2. Check vast de menukaart

Als je zeker weet waar je gaat eten, kijk dan, zoals eerder gezegd, vooraf online naar de menukaart en stel dan aan de hand van die kaart een gezonde en magere maaltijd samen. Doe dit (net als je boodschappen) nooit met een lege maag. Kies wat je gaat eten en houd je er ’s avonds ook aan. Je kunt het restaurant ook van tevoren inlichten over eventuele dieetwensen, als je bijvoorbeeld gluten of lactose vrij eet.

Bepaal voor jezelf of hetgeen je hebt gekozen echt een 10 waard is en of je maaltijd binnen je macro’s* past als je daarmee werkt. (*macro’s zijn koolhydraten, eiwitten en vetten)

3. Kies slim

Een 3-gangen menu is vaak veel te veel. Vaak is alleen het hoofdgerecht al ruim voldoende. Wil je toch iets meer? Kies dan voor een voor- en hoofdgerecht of een hoofd- en nagerecht. Of kies eens voor twee voorgerechten, ook dat scheelt weer! Begin bijvoorbeeld met een salade of een lichte bouillon en kies daarna een warm voorgerecht als hoofdgerecht. Je hoeft niet perse vegetarisch te zijn om vegetarisch te eten. Vegetarische maaltijden zijn vaker licht verteerbaar met veel groenten.

Als je slim kiest dan kies je voor groenten en een eiwitrijke maaltijd, zoals bijvoorbeeld: een maaltijd salade, carpaccio van zalm, tonijn of rund, of een wrap met sla en kip. Vermijd pasta’s met witte sauzen en veel kaas. Een volkoren pasta met rode saus en veel groenten is een slimmere (betere) keus.

4. Maaltijd overslaan?

Als je weet dat je ’s avonds gaat “zondigen” sla dan overdag geen maaltijd over. Niet doen! Dan ga je ’s avonds makkelijker de mist in, omdat je trek hebt en dan kies je uiteindelijk toch makkelijker voor het 3 gangen menu.

Neem altijd een licht ontbijt en lichte lunch en ga niet met een knorrende maag naar een restaurant. Dat voorkomt overeten en verkeerde keuzes.

5. Skip het brood mandje!

Vaste prik is het mandje brood bij het aperitief. Eet jezelf niet vol met brood. Heel verleidelijk zo’n mandje stokbrood met kruidenboter en smeersels vooraf. Maar dit is zonde! Je propt jezelf namelijk vol met nutteloze calorieën en hebt zo minder ‘plek’ voor het goede, ‘echte’ eten. Bestel liever wat olijfjes of geroosterde groenten vooraf. 

6. On the side

Frietjes en gebakken aardappels zijn als bijgerecht natuurlijk heerlijk, maar helaas niet echt light en gezond. Vraag liever om een portie groenten of salade als bijgerecht. Skip ook de sausjes en de dressing, vraag of ze deze apart kunnen serveren of kunnen weglaten. Een goede olijfolie en/of balsamico azijn zijn prima vervangers

7. Een wijntje?

Een wijntje bij het eten is lekker, maar beperk het aantal. Wissel je wijntje af met een glas water of spa rood. In een droge witte wijn of prosecco zitten doorgaans de minste calorieën. Mixdrankjes zijn allemaal caloriebommen door de toegevoegde frisdrank. Door (teveel) wijn of alcohol verdwijnt ook je wilskracht om gezond te eten als sneeuw voor de zon.

8. Dessert

Magere toetjes zijn zeldzaam. Staat er fruit op de kaart, laat dan chocoladesaus of slagroom weg. Neem je alleen koffie of thee? Vraag dan of ze het verleidelijke koekje of de bonbon achterwege laten. En skip dat lekkere likeurtje, dat is 1 grote suikerbom!

9. Stop met eten voor je vol zit!

Eet rustig en stop op tijd met eten. Het duurt nl. altijd even (zo’n 20 minuten) voordat je hersenen het seintje ‘vol’ vanuit je buik krijgen. Als je voor die tijd stopt, dan eet je niet te veel, maar wel voldoende.

10. Geniet!

Vergeet niet te genieten. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Af en toe ‘zondigen’ mag best. Ook als je uit eten gaat. Genieten kan ook heel goed met gezonde keuzes.

Hopelijk heb je iets aan deze tips

Geniet van gezellig uit eten zonder schuldgevoel! Maar houd je doel voor ogen!

Klaar om fitterte worden?

Neem contact op