AAN DE SLAG

Pilates opnemen in je normale routine is de eerste stap! We raden twee tot drie sessies per week aan, bij voorkeur met een trainer die bekend is met het golfspel zoals de trainers van Sturdy Personal Training. De trainer hoeft zelf geen golfer te zijn maar het is een voordeel als hij/zij tijd heeft besteed aan het kijken naar golfers, het bestuderen van de biomechanica en het leren over het spel. Hierdoor is er betere kennis over wat een Pilates programma voor golfers moet inhouden. De trainers van Sturdy Personal Training hebben deze kennis in huis en kunnen je hierbij ondersteunen.

IN BEWEGING KOMEN

Golfers kunnen veel baat hebben bij Pilates oefeningen. Met name de oefeningen die beweging in alle vier de richtingen van de wervelkolom stimuleren (flexie/extensie, lateroflexie en rotatie). In Pilates zijn er veel oefeningen die verband houden met bewegingen die tijdens het golfen gemaakt worden.

Deze oefeningen zijn onder meer:

  • The Saw, Criss-Cross en Spine Twist dagen je uit tot rotatie. Het is daarnaast belangrijk om ook staande rotatie oefeningen toe te voegen.
  • Core Strength. Deze oefeningen zijn gericht op de diepere spieren in je core. The Hundred, Single Leg Stretch en Double Leg Stretch.
  • Arm- en pols sterkte. Deze quadruped (op handen en voeten) oefeningen helpen bij het stabiliseren van de schouders en het versterken van de pols. Terwijl oefeningen zoals Long Stretch en Up Stretch je core versterken en de pols en schouder stabiliteit trainen.
  • Flexibiliteit en mobiliteit. Een soepele beweging van de heupen, schouders, bekken en borst is gunstig voor golfers. Denk aan lunges, hamstring curls en het versterken van de spieren rond de heupen door abduction, adduction en rotatie.
  • Voet en knie uitlijning. Footwork op de reformer is niet voor niets een klassieker en geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op het uitlijnen van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Staande oefeningen zijn van cruciaal belang, omdat je golf uiteraard ook staand beoefent.

DISBALANS VOORKOMEN

Golf is een spel van herhaling en a-symmetrie. De meeste golfers zullen alleen een swing inzetten met hun dominante arm. Na verloop van tijd kan dit een disbalans in het lichaam veroorzaken. Om een Pilates training effectief te laten zijn, worden beide kanten van het lichaam getraind. Neem bijvoorbeeld een rechtshandige golfer; daar werken de glutes (bilspieren), adductoren (spieren binnenkant bovenbeen), latissimus dorsi (grote rugspier) en hamstrings (spieren achterkant bovenbeen) aan de linkerkant, terwijl de rotator cuff (spieren rondom schoudergewricht), pectorals (borstspieren) en quadriceps (spieren voorkant bovenbeen) aan de rechterkant werken. Golf heeft veel herhalingspatronen en vereist veel uithoudingsvermogen van de spieren. Zonder training buiten de golfbaan zullen er hoogstwaarschijnlijk blessures optreden. Pilates kan disbalans voorkomen en alle spieren op de juiste manier versterken.

Maar het fysieke gedeelte is niet het enige voordeel van Pilates voor golfers. De verbinding tussen lichaam en geest is cruciaal voor succes in deze strategische sport. Pilates stimuleert het bewustzijn tussen lichaam en geest en creëert een verbeterde aansturing van het neurologisch systeem het grote systeem ook wel zenuwstelsel genoemd wat het lichaam aanstuurt. Voortdurende oefening creëert veerkracht en vertrouwen in je eigen kunnen. Al deze kwaliteiten zijn van essentieel belang om je volledige golf potentieel te kunnen benutten.

Zoals al eerder gezegd Pilates is gericht op balans, behendigheid, lenigheid, core strenght en stabilisatie, rotatie en mobiliteit van de wervelkolom. Met andere woorden, alle essentiële bewegingspatronen die nodig zijn om golf te spelen.

Wil je hulp bij het starten met Pilates om je golfspel te verbeteren?

Laat het ons weten!

 

Wil je weten wat Pilates precies is ? Lees dan deze blog 

Klaar om fitterte worden?

Neem contact op